Ako správne vybrať barefoot topánky

Pri výbere barefoot topánok sa riadime určitými pravidlami, preto sme pre vás pripravili prehľadný článok.

Viac sa dozviete na https://www.stastnenozky.sk/category/ako-vybrat-obuv/

Prv ako sa dostaneme k topánkam, povieme si, čo je to nadmerok. Nadmerok je priestor navyše medzi chodidlom a topánkou, ktorý slúži na to, aby nohy mohli pracovať počas chôdze a iných aktivít. Nohy sa posúvajú dopredu, prsty rozťahujú do strán. Priestor na prácu – nadmerok je teda dôležitý k prirodzenej a zdravej funkcii nôh. Rozlišujeme nadmerok do šírky a nadmerok do dĺžky.

Pred samotným výberom však potrebujeme zistiť rozmery nožičiek. Návod sme pre vás zhrnuli do tohto článku. Veľkosť nadmerku nižšie je všeobecným odporúčaním, existujú aj výnimky, ktorým vyhovujú menšie/väčšie nadmerky. Vhodnosť nadmerku ľahko overíme premeraním nôh a topánok a pozorovaním chôdze v topánkach, ktorá by sa nemala odlišovať od chôdze naboso. Ak zbadáme vtáčanie špičiek, zakopávanie alebo iné odchýlky, niečo nie je v poriadku.

Nadmerok do šírky

K šírke nôh je potrebné pripočítať nadmerok aspoň 2mm. Príklad: noha je široká 6cm, topánka by mala mať vnútornú šírku aspoň 62mm. Pozor na príliš veľké nadmerky, aby topánky neboli veľmi široké, napr. nadmerok 0,7cm do šírky môže byť už príliš veľký.

Nadmerok do dĺžky

K dĺžke nôh je potrebné pripočítať nadmerok 0,8-1,2cm a to takto:

  • začínajúci chodci: 0,8-1cm
  • väčšie deti (nohy dlhšie ako 15cm): 0,8-1,2cm
  • dospelí: min. 0,6cm

Výnimkou sú gumáky, papučky, sandále a topánočky s vonkajším švom (napr. Tikki). Tu zvolíme nadmerok do dĺžky 0,8-1cm.

Príklad 1: noha je dlhá 12,5cm, topánka by mala mať vnútornú dĺžku13,3-13,5cm

Príklad 2: noha je dlhá 17cm, topánka by mala mať vnútornú dĺžku 17,8-18,2cm

Príklad 3: noha je dlhá 17cm, gumáky/sandále by mali mať vnútornú dĺžku 17,8-18cm

 

Topánky sa považujú  za malé pri nadmerku  0,5-0,6cm. Nohy sa počas chôdze posúvajú dopredu a pri tak malom nadmerku prsty narážajú do špičky topánky.

 

Aké topánky vyberať?

Prvé krôčiky

Topánočky vyberáme až keď dieťatko chodí samostatne v priestore. Pre zdravý vývin nožičiek neurýchľujeme proces od štvornožkovania po prvé krôčiky. Dieťatko nechávame samé objavovať povrch a okolitý svet. Deťom do kočíka či nosiča môžeme obuť rôzne návleky (napr. Stonz). Ak už dieťatko prejde pár krokov, dokáže si čupnúť, vstať a pokračovať ďalej v chôdzi, je čas na prvé topánky. Tie by mali byť čo najmäkšie. Chodec – začiatočník si ešte zvyká na rôzny povrch, učí sa udržiavať rovnováhu, krčí a rozťahuje pršteky. V pevných a úzkych topánkach by toto prirodzené objavovanie nebolo možné.  Rovnako nie sú vhodné gumáky, topánky vyššie ako členok a topánky s príliš pevnou pätou. Na začiatok sú vhodné capačky s koženou podrážkou (napr. Liliputi)  alebo topánočky s veľmi flexibilnou gumenou podrážkou (napr. Tikki). Pred samotným výberom však potrebujeme zistiť rozmery nožičiek. Návod sme pre vás zhrnuli do tohto článku.

Po pár  týždňoch či mesiacoch sa dieťatko rozchodí, môžete potom siahnuť po topánkach, ktoré vyzerajú viac topánkovo, napr. Filii, D.D.step, Beda, Fare Bare a ďalšie, podľa rozmerov a typu nôh. Stále však platí, čím mäkšie, tým lepšie.

 

Staršie deti

Na výber je opäť viacero značiek a typov topánok. Deti využijú aj capačky, napríklad do herničiek, na návštevy.  Môžeme kupovať už aj gumáky. Rovnako aj pri nich vyberáme obuv podľa rozmerov a typu nôh.

 

Dospelí

Ani dospeláci sa nevyhnú meraniu nôh, ktoré je prvým krokom pri výbere topánok.

 

Maxatko vám ponúka široký výber obuvi, od prvých krokov až po dospelých. Pri výbere vám radi poradíme :)